El Monument

Sagristia nova

Es tracta d’un gran edifici barroc del segle XVIII, de planta quadrada, d’uns 400 m2 i cobert per una gran cúpula amb la corresponent llanterna que arriba fins als 43 metres d’alçada.

  • Fou projectat per l’abat Francesc Dorda i construït pel mestre de cases de l’Aleixar, Tomàs Monguillot, durant l’abadiat de Baltasar Sayol. En etapes successives es va completar el conjunt amb una esplèndida decoració, avui desapareguda. En resten, penjats als murs, dos marcs daurats, artísticament treballats, corresponents a dos antics quadres de grans dimensions dels quatre que decoraven la sagristia, a més de les imatges de les fornícules.
  • Durant la restauració de 1983-85 es descobriren els vestigis de les pintures de la cúpula, una rèplica de les que Ciro Ferri i Sebastiano Corbellini (s. XVII) pintaren a la cúpula de l’església romana de Sant’Agnese in Agone, a la Piazza Navona.
  • Uns quadres amb l’apostolat de Cristobal García Salmerón acompanyen una esplèndida crucifixió de Francesc Ribalta, així com uns mobles moderns adaptats a les necessitats actuals de la comunitat cistercenca. Són notables també les dues esplèndides talles bessones de sant Benet i sant Bernat, destinades inicialment a les seves respectives capelles de l’absis de l’església, que han trobat lloc en dues de les vuit fornícules buides de la sagristia. Hem d’esmentar igualment la noble talla de fusta de la Mare de Déu amb l’Infant (s. XVII).