Espai museístic

El Museu del monestir comprèn tres àmbits:

Palau del rei Martí, en fase de reestructuració: dues sales, començades a principis del segle XV i acabades en el segle XX, on s’exposen peces molt diverses —quadres, escultures, orfebreria—, algunes d’elles procedents del monestir.

Sala de l’abat Copons: un bell espai gòtic, al nivell del sobreclaustre, construït sobre l’atri d’entrada al monestir, on s’exposen diferents representacions de la creu. Hi destaca el crucifix de marfil, del segle XVII, procedent de Poblet, que formava part d’un joc funerari. Aquesta sala comunica el palau del rei Martí amb la sala de l’abat Mengucho.

Sala de l’abat Mengucho: en aquesta sala singular del segle XV, bastida damunt el refetor de Conversos, antic dormitori dels monjos jubilats, s’hi exposa la donació de Mn. Genís Baltrons (1932-2014), consistent en peces d’orfebreria religiosa, algunes icones, i altres objectes relacionats amb el culte. Al marge d’aquesta col·lecció, destaca el vas de vidre del segle XIV —lipsanoteca— que fou trobat dins la columneta central de l’altar major de l’església, amb les relíquies que hi foren dipositades per a la seva consagració.
 


  • «DE MATINES A VESPRES»
    Projecte de renovació de museografia i museologia del Palau del Rei Martí – Museu del Monestir de Santa Maria de Poblet

    El Palau del Rei Martí, la Sala de l'Abat Copons i la Sala de l'Abat Mengucho conformen l'espai destinat a Museu del Reial Monestir de Santa Maria de Poblet. Una vegada finalitzats els treballs de restauració i conservació del Palau del Rei Martí pel que fa a la coberta exterior, murs i evacuació de les aigües pluvials, així com el canvi dels finestrals, ara s'està desenvolupant un nou projecte de museografia i museologia.

    «De Matines a Vespres» té per objectiu presentar i representar l'espiritualitat i la saviesa monàstica de la comunitat cistercenca, establint un diàleg amb objectes i signes del temps (obres i objectes artístics) des del s. XII fins al s. XXI. El projecte connecta i incorpora el conjunt arquitectònic al discurs museològic, pel que fa a la seva història i activitat, per afavorir que el visitant empatitzi amb el patrimoni viu.

    El projecte està previst que finalitzi el juliol de 2024 gràcies al patrocini i suport de:


     

    Document relacionat