El Monument

Capella i claustre de Sant Esteve

TOCANT A LA MURALLA DE LLEVANT del monestir, dins la clausura, en un espai reservat exclusivament als monjos i als hostes, hi ha la bonica capella de Sant Esteve, del segle XII, amb el seu claustre adjunt. Aquesta capella era l’oratori de la infermeria, i juntament amb el claustre, existent, i una nau conservada només en part, integrava aquesta dependència tan necessària, convenientment separada de les altres edificacions monàstiques, reservada als monjos malalts, amb el seu dormitori, capella i claustre.

  • L’ex-abat de Poblet Esteve I (1160-1165), esdevingut bisbe d’Osca, va pagar part de les obres d’aquesta capella, i potser per això fou dedicada al seu patró, sant Esteve Protomàrtir. És una nau molt senzilla, de carreus tallats, amb imposta i volta apuntada, sense arcs torals, com la nau adjacent. El més destacable, per la seva bellesa i simplicitat, és l’elegant finestral romànic de llevant. Són de l’època de la capella les fornícules del mur sud, destinades a credença, i la del mur nord, on hi ha el sagrari. Al mur sud hi ha un altre petit finestral original, igualment romànic. A més del bell crucifix de ferro forjat, modern, presideix la capella una imatge romànica de la Mare de Déu amb l’Infant a la falda. Construïda entorn del 1180, se’n commemora la dedicació el dia 1 de juliol, tal com consta en el Breviari del Rei Martí l’Humà. La comunitat hi fa cada dia la pregària de Sexta, i és un lloc que convida a la pregària silenciosa tant de monjos com d’hostes.
  • El claustre és posterior a la capella. Primer van construir la gran nau de la infermeria, avui conservada només en part, després la capella i, finalment el claustre. El claustre és de finals del XII, acabat potser en el XIII. L’hauríem d’imaginar tot ell com la nau romànica del claustre major. Les dobles columnes amb els seus capitells, però, foren substituïdes per les actuals pilastres de secció rectangular en el s. XV, per problemes d’estabilitat, a causa de les obres que s’hi havien fet o s’hi feien al damunt. Els angles, els arcs i els arquitraus, decorats amb motius vegetals, són encara els originals del XII. La capella de sant Esteve hi comunica amb una senzilla porta dovellada. Al mur de llevant, tocant quasi al finestral de la capella, hi ha una bella escultura gòtica de sant Antoni abat.