Fra Josep Biosca i Albareda ha mort a Poblet aquesta matinada

F. Josep Biosca i Albareda va néixer a Igualada el 30 d'agost de 1925, al si d'una família de 10 germans. Li van posar Ramon, el nom del sant que se celebrava l'endemà. Va entrar a Poblet el dia 1 d'octubre de 1950, i professà com a germà convers el 6 d'abril de 1952, diumenge de Rams. Una dada curiosa és que va arribar a Poblet per quedar-s'hi, des d'Igualada, en bicicleta, com havia fet tantes vegades. Va fer de cuiner durant set anys, i ell mateix explicava amb humor que el van cessar d'aquest servei perquè ho feia tot salat. Després va treballar a l'hort, durant uns deu anys, i encara quinze anys a la granja. Els més joves el recordem, sobretot, a la porteria del monestir, sempre amb un llibre, un servei que va fer també durant molt de temps. Quan ja residia a la infermeria, amb la mobilitat limitada, baixava amb el seu caminador cada dia a la bugaderia i ajudava a plegar roba. Quan es va fer la unificació de la comunitat després del Concili -hi havia dues classes de monjos, els coristes i els conversos- va voler mantenir l'estatus de convers.

Era un home senzill, de mirada i pregària profunda, molt fidel a la comunitat i a la seva vocació de monjo. Llegia molt, l'Escriptura, i vides sants, que li eren una manera concreta d'interpretar-la i d'encarnar-la. En les recreacions de la comunitat, per exemple, era una presència càlida, fidel, i molt viva.

La darrera crida, la de la mort, que és com el segell de la professió del monjo, li ha arribat precisament el dia de l'aniversari de la seva professió -feia seixanta-nou anys-, que s'esqueia enguany el dimarts de Pasqua, festa del Sant Crist d'Igualada, la seva ciutat.

Galeria d'imatges