DIVENDRES SANT

Església del monestir de Poblet

Tot el dia

HEM ACOMPANYAT EN LA FE JESÚS en el recorregut de l’últim tram del seu camí terrenal, el més dolorós, el del Calvari. Hem escoltat el clam de la multitud, les paraules de condemna, les burles dels soldats, el plor de les dones. Estem sumits en el silenci, en el silenci de la creu, en el silenci de la mort. És un silenci que comporta el pes del dolor de l’home rebutjat, oprimit i aixafat, el pes del pecat que li desfigura la cara, el pes del mal. Revivim, en el profund del nostre cor, el drama de Jesús, carregat amb el dolor, el mal i el pecat de l’home.

Què ens queda ara davant els nostres ulls? Ens queda un Crucifix, una Creu elevada sobre el Gòlgota, una Creu que sembla indicar la derrota definitiva d’Aquell que havia portat la llum al qui estava sumit en la foscor, d’Aquell que havia parlat de la força del perdó i de la misericòrdia, que havia convidat a creure en l’amor infinit de Déu envers cada persona humana. Menyspreat, rebuig entre els homes, tenim davant nostre l’home fet al dolor i acostumat a la malaltia, semblant a aquells que ens repugna de mirar, el menyspreàvem i el teníem per no res.

Mirem-lo bé aquest home crucificat entre el cel i la terra, contemplem-lo amb una mirada més profunda, i descobrirem que la Creu no és el signe de la victòria de la mort, del pecat i del mal, sinó el signe lluminós de l’amor, més encara, de la immensitat de l’amor de Déu, d’allò que mai no hauríem gosat demanar, imaginar o esperar: Déu s’ha inclinat sobre nosaltres, s’ha abaixat fins a arribar al racó més fosc de la nostra vida per allargar-nos la mà i alçar-nos cap a ell, per atreure’ns cap a ell. La Creu ens parla de la fe en el poder d’aquest amor, creure que en cada situació de la nostra vida, de la història, del món, Déu és capaç de vèncer la mort, el pecat, el mal, i donar-nos una vida nova, ressuscitada. En la mort en creu del Fill de Déu hi ha el germen d’una nova esperança de vida, com el gra que mor dins de la terra.

(Meditació del papa Benet XVI)


HORARI DE LES CELEBRACIONS

05:15  Matines
07:30  Laudes

16:30  CELEBRACIÓ DE LA PASSIÓ DEL SENYOR
21:00  Completes i cant de l’Stabat Mater
21:20  Viacrucis

La Creu no és el signe de la victòria de la mort, del pecat i del mal, sinó el signe lluminós de l’amor, més encara, de la immensitat de l’amor de Déu.