21/02/2018
 
 
 
  Benvinguda
 
  Comunitat monàstica
 
  Hostatgeria
 
  Orgue
 
  Vida espiritual
  Mater Cistercii
  Litúrgia
  Lectura i pregària
  Homilies predicades
  Esperit i paraula
 
  Arrels
 
  Turisme
 
  Germandat
 
  Botiga
 
  Agenda i actualitat
 
  Arxius i biblioteca
 
  Enllaços d'interès
 
Vida espiritual  / Homilies predicades 
Text de l'homilia
 
24/11/2012  - Benedicció del nou orgue de Poblet

Diumenge XXXIV durant l’any
NOSTRE SENYOR JESUCRIST, REI DE TOT EL MÓN (Cicle B)

I Vespres: Benedicció del nou orgue de Poblet

Homilia predicada pel P. Josep Alegre, abat de Poblet
Poblet, 24 novembre 201

1Cr 15,14-16.25-28

El text del llibre de les Cròniques ens presenta una bella escena, tota ella una festa solemne, traslladant l’arca de Déu, símbol de la presència de Déu, fins al Temple de Jerusalem. Tot el poble d’Israel vibra amb aquest trasllat, tot és ple d’un aire de festa solemne: aclamacions, trompetes, címbals, arpes i lires...

Nosaltres avui també celebrem una festa gran, solemne: Jesucrist Rei, que ens mostra la veritat de la vida. No traslladem cap Arca de l’Aliança al Temple. El temple som nosaltres. La nostra festa serà desvetllar la consciència d’aquesta presència en la nostra vida.

A més, avui, en aquesta solemnitat de Crist Rei, que a més coincideix amb l’aniversari de la restauració de la vida monàstica a Poblet, ens disposem a beneir un nou orgue. Tot un conjunt de circumstàncies molt significatives per a la nostra vida monàstica.

La música té sempre un component espiritual fort, profund. Però la música de l’orgue acompanyant les veus de la comunitat, té un component espiritual jo diria més profund encara, ja que ens ajuda a desvetllar en el nostre espai interior la consciència d’una relació viva amb Déu.

La música de l’orgue ha de ser un punt fort d’atracció de les veus de la comunitat, perquè lloem, per mitjà de la pregària amb les nostres veus harmonitzades amb la música, el Déu que mereix la nostra lloança, i ens ajuda alhora a harmonitzar la comunitat, per tal que la nostra vida sigui un testimoni de la vida de Déu, a través de l’harmonia de la nostra vida humana i religiosa.

El so de l’orgue és com un signe esplèndid del càntic nou que hem d’oferir a Déu. Però això ens demana deixar que Déu faci de nosaltres homes nous, i des d’aquesta consciència col·laborar tots en un esforç per fer una comunitat nova, que ha de començar per la nostra feina del cor en una íntima col·laboració amb l’amor de Déu.

I en aquest esforç nostre i aquesta col·laboració ens pot ser una bona ajuda viure amb una consciència molt desperta aquest ritu de la benedicció de l’orgue, que podem prolongar aquest temps d’Advent que començarem amb una meditació dels textos, de gran bellesa, que tenim en el ritual de benedicció, així com a estar atents en la vida de la pregària comunitària als suggeriments de l’orgue, dels cantors, i sobretot que el nostre interior i la nostra boca vagin d’acord, com ens exhorta la Regla, i, simultàniament, cercar de dur a terme tot el nostre servei monàstic, ora et labora, amb un sol cor i una sola ànima.

294/306
 Torna 
Castellano  
English
 

      
      © Abadia de Poblet · 2005