18/08/2019
 
 
 
  Benvinguda
 
  Comunitat monàstica
 
  Hostatgeria
 
  Orgue
 
  Vida espiritual
 
  Arrels
 
  Turisme
 
  Germandat
 
  Cosmos Poblet
  Objectius
  Actuacions
    · Medi natural
    · Servei social
    · Cultura
  Projectes en curs
 
  Botiga
 
  Agenda i actualitat
 
  Arxius i biblioteca
 
  Enllaços d'interès
 
Cosmos Poblet  / Actuacions  / Cultura 
Cultura
 

A part de la ingent tasca que ha suposat la restauració del Monestir sobretot el darrer quart del s. XX, la comunitat ha iniciat el projecte de millorar l’acollida del visitant de Poblet, amb un seguit d’actuacions emmarcades en un pla director, que va proposar des d’un bon inici un pla d’usos i de serveis renovats dins del Monestir.


Progamació musical

a) El Festival de Música Antiga de Poblet

El Festival de Música Antiga conjumina dues figures del Patrimoni català d’abast internacional: el Mestre Savall i el Monestir de Poblet. S’aconsegueix així una simbiosi extraordinària de bellesa cultural on es conjumina l’art musical amb la singularitat arquitectònica del cenobi cistercenc.

En les edicions celebrades fins l’actualitat, s’ha pogut escoltar música antiga de tots els racons del mediterrani, fent dialogar a Poblet les tres grans cultures que poblen aquesta part del planeta. Cada proposta musical ha representat una branca de la tasca investigadora i artística del Mestre Jordi Savall que ha cercat la unió de cultures aparentment discordants mitjançant les seves músiques ajuntant-les en un missatge de pau.

b) El Festival Internacional Orgues de Poblet

El nou Orgue de Tribuna és, sense dubte, un dels elements més importants que han ajudat a la renovació cultural de Poblet, car a part d’embellir i dignificar les celebracions litúrgiques, és objecte d’un festival internacional a la tardor que porta a Poblet primeríssimes figures internacionals de la interpretació d’aquest instrument. El Festival Internacional Orgues de Poblet, organitzat conjuntament amb la Fundació Populus Alba, té lloc a l’església del monestir, i està dirigit per Josep Antoni Peramos, monjo de Poblet.


Activitat arxivística

Poblet és seu de dos importants fons arxivístics: l’Arxiu de la Casa Ducal de Medinaceli a Catalunya i l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià, llegat del President de la de la Generalitat de Catalunya, M. H. Sr. Josep Tarradellas, a més de l’Arxiu del propi Monestir. El Programa Cosmos ajuda a la conservació, preservació, digitalització i divulgació del patrimoni arxivístic del Monestir, especialment en relació a l’Arxiu Tarradellas.


Activitat científica

El programa tampoc oblida el diàleg-debat amb el món de les idees, una tasca especialment confiada a la Fundació Poblet, la qual recentment ha creat l’Institut per al Coneixement Integral, que té com a missió bàsica establir ponts de diàleg entre les ciències, el pensament, la fe i l’ètica, per tal de fomentar la recerca entorn del creixement humà integral, aquell creixement que toca i contempla totes les dimensions que configuren l’ésser humà.

 
 
     
 

Orgue de tribuna

     

Arxius

 
Castellano  
English
 

      
      © Abadia de Poblet · 2005