21/10/2019
 
 
 
  Benvinguda
 
  Comunitat monàstica
 
  Hostatgeria
 
  Orgue
  Orgue de tribuna
    · Composició
    · Benedicció
    · Concert inaugural
  Benedicció de l'orgue de cor
  Els orgues de Poblet
  Agenda
  Informació i donatius
  Àudio i vídeo
  Imatges
 
  Vida espiritual
 
  Arrels
 
  Turisme
 
  Germandat
 
  Cosmos Poblet
 
  Botiga
 
  Agenda i actualitat
 
  Arxius i biblioteca
 
  Enllaços d'interès
 
Orgue  / Orgue de tribuna  / Concert inaugural 
Concert inaugural
 

CONCERT INAUGURAL DEL NOU ORGUE METZLER
DEL MONESTIR DE POBLET
7 de desembre de 2012


Organista: Olivier Latry
Titular de la Catedral de Notre-Dame de París

En una església plena de gom a gom, amb molta gent dreta, i amb totes les previsions desbordades, Olivier Latry ha desvetllat amb el seu art potent i magistral els tubs i les entranyes del nou orgue Metzler, i ha fet vibrar l'assemblea aplegada per escoltar-lo. Al final de la seva interpretació, el mestre de Notre-Dame ha executat una improvisació a partir dels temes de l'himne d'Advent «Conditor alme siderum» i de l'introit del Diumenge IV d'Advent «Rorate caeli». El nou instrument, que fa resplendir l'església de Poblet amb la seva impressionant bellesa estètica, ha pogut demostrar aquesta nit la seva inigualable qualitat musical.


PROGRAMA
 

______

Louis MARCHAND
(1669-1732)
Grand Dialogue en Ut

François COUPERIN
(1668-1733)
Tierce en Taille
(extracte de la «Messe des Couvents»)

Jean-Adam GUILAIN
(c. 1680-1739)
Suite du premier Ton pour le Magnificat:
Plein-Jeu
Trio
Duo
Basse de Trompette
Récit
Dialogue

Johann-Sebastian BACH
(1685-1750)
Preludi i fuga en Sol major BWV 541
Coral «Wachet auf, ruft uns die Stimme» BWV 645

Max REGER
(1873-1916)
Introducció i passacaglia en Re menor

Olivier MESSIAEN
(1908-1992)
Prière après la communion
(extracte del «Livre du Saint-Sacrement»)

Jehan ALAIN
(1911-1940)
Scherzo

Thierry ESCAICH
(1965)
Évocation II

Olivier LATRY
Improvisació
________


Olivier LATRY està considerat un dels organistes més rellevants de la seva generació, a França i internacionalment.

Va iniciar els seus estudis musicals a Boulogne-sur-Mer, on va néixer el 1962, i després va estudiar orgue amb Gaston Litaize al Conservatori de Saint-Maur i amb Jean-Claude Raynaud al Conservatori de París.

El 1983 fou professor d’orgue a l’Institut Catholique de París i després al Conservatori de Reims, i succeí el seu mestre Gaston Litaize al Conservatori Nacional Superior de Música de París al costat de Michel Bouvard.

De 1981 a 1985 va ser organista titular del gran orgue de la Catedral de Meaux. En l’actualitat, des del 1985, és organista titular de la Catedral de Notre-Dame de París juntament amb Philippe Lefebvre i Jean-Pierre Leguay.

Olivier Latry ha conjuminat una intensa activitat com a concertista amb nombrosos enregistraments (Bach, Mozart, Schumann, Widor, Franck, Vierne, Duruflé ...) que li han valgut l’elogi de la crítica. Sense voler especialitzar-se en un repertori concret, Olivier Latry s’ha fet l’ambaixador de la música francesa dels segles XVII al XX juntament amb l’art de la improvisació. Se’l considera, de fet, un dels més importants improvisadors actuals en la línia dels excepcionals Charles Tournemire i Pierre Cochereau. Li interessa especialment la música contemporània i ha participat en la creació d’obres de Xavier Darasse, Claude Ballif, Thierry Pecou, Vincent Paulet, Thierry Escaich i Jean-Louis Florentz. Ha treballat molt l’obra d’Olivier Messiaen, que ha interpretat i enregistrat sencera en concerts a París, Londres i Nova York.

El 2000 obtingué el Premi de la Fundació Cino et Simone del Duca. Al Regne Unit se l’ha guardonat amb un Honorary Fellowship de la North and Midlands School of Music (2006) i un altre del Royal College of Organists (2007).
Castellano  
English
 

      
      © Abadia de Poblet · 2005